Schilderadvies

Hierbij wat schildertips voor een prachtig eindresultaat!

Opbouw van jouw schilderij
Je start je werk met de achtergrond. Daarna werk je alle lagen af vanaf de achtergrond naar de voorgrond. Bijvoorbeeld bij een hoofd schilder je eerst de huidskleur, daarna pas het haar erover. 

Acryl, olieverf, aquarelverf
Er zijn 3 hoofdsoorten verf: acryl, olie en aquarelverf.
Olieverf is verf op oliebasis, is dekkend, droogt langzaam.
Met aquarelverf schilder je heel waterig en droogt ook langzaam.
Met acrylverf kan je zowel dekkend (zoals bij olieverf) als waterig (als aquarel) schilderen. Voordeel is dat het veel sneller droogt.
Kan soms ook een nadeel zijn :-). 

Amsterdam acrylverf
Er zijn veel verschillende soorten verf van verschillende kwaliteit. Verf is heel belangrijk voor het eindresultaat van jouw product. Amsterdam acrylverf is van goede kwaliteit én wat heel fijn is, verkrijgbaar in 20 ml of 120 ml tubes! Zo kan je toch veel verschillende kleurtjes verzamelen.

Dekkendheid Amsterdam acrylverf
Amsterdam acrylverf heeft verschillende dekkendheden. Op iedere tube verf staat een vierkantje. Een zwart vierkantje is dekkende verf, half zwart/half wit is half transparante verf en een wit vierkantje betekent transparante verf. 

(Half) transparant betekent dat je altijd door je verf de ondergrond kan zien. 
Hierdoor is het aan te raden om op hout (en dus ook op de bamboeborden) een witte ondergrond te schilderen op vlakken waar je transparante verf wilt gebruiken. Hiervoor kan je ook een witte Posca stift gebruiken! Je kan je voorstellen dat geel (transparante kleur) minder geel zal zijn als je er een bruine houtkleur doorheen blijft zien dan op een witte achtergrond.

Dekkende verf wordt ook transparant als je meer water in je penseel hebt. 
Transparante verf wordt dekkender als je meerdere lagen over elkaar plaatst.

Omranden van je werk (Posca)
Randen (bij bv cartoons) kan je het beste zetten met een Posca stift. Deze bevat ook acrylverf. Een gewone marker glimt en bij het aflakken van uw werk kan deze uitlopen.
De meest gangbare maat Posca is de 3M. Je kunt namelijk altijd een lijn dikker maken als je dat zou willen.
Britto schilderijen staan bekend om hun dikke zwarte lijnen. Hiervoor gebruik je de Posca PC-8K.

Afwerking (vernis)
Het is aan te raden jouw werk na afloop een vernis laagje te geven ter bescherming van de verf. Deze spuitbussen zijn beschikbaar in onze shop in mat, satijn of glans. Bij het lakken spuit je eerst de randen van jouw canvas, erna de bovenkant. Houd de spuitbus 20/30 cm boven je werk en haal hem rustig heen en weer totdat jouw hele werk bespoten is.
Daarnaast is er blanke lak, Clear Lacquer, van Amsterdam. Deze lak is UV-bestending, kras- en slijtvast. Deze lak gebruik je voor alles wat je buiten wilt ophangen en ook voor het afwerken van bamboeborden omdat je ze dan ook echt kan gebruiken! De lak is er alleen in glans. 

Grotere maten canvas
Bij onze voorgetekende doeken hebben we de meest gangbare maten vermeld. Wil je een grotere maat bestellen, mail dan:
- jouw gewenste afbeelding of eigen afbeelding
- inclusief gewenste maat
- jouw naam en telefoonnummer
door naar webshop@vrolijkatteljee.nl.
Wij nemen dan contact met jou op en betaling vindt plaats middels betaalverzoek. Verzendkosten liggen namelijk hoger dan bij de standaard maten
De volgende maten zijn beschikbaar:
60X60
60X80
50X100
60X120
80X100
80X80
100X100

Heb je extra advies nodig?
Mail jouw vraag gerust naar webshop@vrolijkatteljee.nl
Wij helpen je graag!